maanantai 21. heinäkuuta 2014

Kasvisnyytit grillissä

Tein viime kesänä ensimmäisen kerran kasvis-/juuresnyyttejä ja niistä tuli heti ensimmäisestä kokeilusta lähtien meidän lempilisuke grilliruualle. Nyytit ovat pysyneet myös tämän kesän kestosuosikkina ja niitä on tehty jo moneen kertaan. Silti nyytteihin emme ole vieläkään kyllästyneet osittain myös siitä syystä, että maku vaihtelee riippuen käytetyistä vihanneksista, juureksista ja mausteista.

Mainitsin nyytit jo huhtikuun Grillikauden avaus –postauksessa, mutta ohessa vielä tarkempi ohje.

Vaihtelen raaka-aineita jonkin verran, mutta esim. porkkanaa ja paprikaa käytän lähes joka kerta. Nyt pilkoin nyytteihin kukkakaalia, kesäkurpitsaa (”itketin” ensin) ja paprikaa. Porkkanan suikaloin kuorimaveitsellä, jotta se ehtii kypsyä muiden tahdissa. Lisäksi hieman persiljaa, yksi valkosipulinkynsi ja vahvaa Koskenlaskija-juustoa (jota näihin kuuteen meni n. puoli pakettia), öljyä, suolaa (tai aromisuolaa tai Herbamarea) sekä pippuria ja joskus myös hieman voita. Yrttejä lisään fiiliksen mukaan ja vaihdellen, olen kokeillut mm. ruohosipulia, oreganoa, timjamia jne.
Mielestäni nyytit on helppo koota, kun vuoraan jälkiruokakulhot foliolla. Lisään usein myös pohjalle palan leivinpaperia, sillä öljystä huolimatta vihannekset palavat helposti pohjasta kiinni folioon.Jaan vihannekset tai juurekset nyytteihin, lisään pienen lorauksen öljyä (joskus myös pienen nokareen voita), suolaa, pippuria ja sulatejuustoa sekä tuoreita yrttejä, jos niitä sattuu olemaan.
Sekä kotona kaasugrillissä että mökillä muurikalla paistoaika on noin 15-20 minuuttia. Jos grillin lämpötila on hyvin matala, kannattaa nyyttejä paistaa hieman pidempään, jotta hitaasti kypsyvät vihannekset ja juurekset ehtivät pehmentyä.Nyyttien kanssa nautimme tällä kertaa kokonaisena grillattua possun sisäfilettä. Erittäin hyvä yhdistelmä, kannattaa kokeilla!


Makoisia kesähetkiä!


1 kommentti:

  1. Pahus. Olisinpa tiennyt tän sun ohjeen olemassaolon kesälomalla, kun yritin tehdä makoisia grillinyyttejä ilman mitään sen kummempaa, mutta lopputuloksena oli kyllä varsin mauton ja ihan liian pehmeä kyhäelmä :).
    (Jotain onnistumisesta kertonee se, että mies kysyi seuraavana päivänä, että voitaisko tänään syödä jotain muuta kuin grillinyyttejä ja on sentään ehkä kaikkiruokaisin ja anti-ronkelein henkilö, jonka tunnen :))

    VastaaPoista