sunnuntai 8. joulukuuta 2013

Pikkupurtavaa ja Pulled porkia vieraille

Lauantaiksi olimme kutsuneet pitkästä aikaa vieraita ja olikin niin mukava viettää iltaa hyvien ystävien seurassa. Illan mittaan tuli läpikäytyä niin ilot ja surut, naurut ja itkut kuin asialliset ja vähemmän asialliset keskustelutkin.
Olin suunnitellut, että tällä kertaa tarjoan pikkupurtavan sijaan "oikean" ruuan. Suunnittelin menu'n siten, että pystyin valmistamaan tarjottavat mahdollisimman pitkälti jo etukäteen ja illan mittaan vain nostella tarjottavat pöytään. 

Alkajaisiksi nautimme kuulumisten ja kuohuvan juoman seurana pieniä ”suupaloja”, jotka toimivat alkuruuan korvikkeena. 

Appenzeller-juuston/viinirypäle -yhdistelmän lisäksi tarjosin:

 katkarapu-majoneesi leipäsiä


kylmäsavulohituorejuustolla ja kylmäsavulohella päällystettyjä suupaloja
sekä

savuporon makuisia ruissipsejä, joiden päälle sipaisin savuporotuorejuustoa sekä palan paprikaa. 

Olin jo aikaisemmin syksyllä kokeillut Pulled porkin eli revityn possun valmistusta. Päädyin tarjoamaan sitä myös illan vieraille, ja osoittautui, että ystävämme eivät olleetkaan vielä maistaneet tätä trendiruuaksi noussutta slow foodia.
Tässä vaiheessa iltaa unohdin täysin valokuvaamisen, mutta nämä pulled pork -kuvat otin edellisellä valmistuskerralla. Ja täytyy myöntää, että pulled pork ei ole esteettisesti kaikista kuvauksellisinta ruokaa.


Marinoin possua (kassleria) noin vuorokauden ajan, jonka jälkeen annoin sen hautua suuressa valurautapadassa miedolla lämmöllä yön yli. Käytin marinointikastikkeen paistoliemenä.

Ohjeiden mukaan paistin sisälämpötilan tulee olla vähintään 93 astetta.
Minä annoin lihan muhia vieläkin kypsemmäksi ja kun otin sen pois uunista, lämpötila oli noin 95 astetta.
Liha oli niin mureaa ja mehevää, että sen pillkomiseen riitti pari haarukkaa.


 Ennen ruokailua lämmitin revityn possun ja kostukkeena käytin marinointi-/paistinlientä. Possun kanssa söimme uuniperunaa, grillattuja maissintähkiä (jotka olin leikannut n. 1 cm:n paksuisiksi siivuiksi sekä tietysti coleslow-salaattia ja bbq-kastiketta.

Jälkiruuaksi nautimme kahvin kera vadelma-mustikkajuustokakkua, josta ei myöskään ole kuvaa :).

Ilta oli onnistunut ja olen erittäin tyytyväinen, kun keittiössä vietettävä aikani jäi lyhyeksi ja pystyin keskittymään ystävien seuraan. Aion jatkossakin suosia ruokia, joiden pääasiallisen valmistuksen voin hoitaa edeltä käsin.

Joko teillä on kokeiltu revittyä possua? Suosittelen!
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti