maanantai 16. joulukuuta 2013

Sik-sak-neuletta

"Oikea silmukka, langankierto kiertäen oikein, oikea silmukka, oikea silmukka, 3 silmukkaa takareunoista oikein yhteen, oikea silmukka, oikea silmukka, langankierto kiertäen oikealle. Toista 8 silmukan mallikuviota xx määrä kerroksen loppuun. Neulo seuraava kerros oikein."

Mitä tulee aikaiseksi tällaisen (lyhennetyn) ohjeen mukaisesti? Oikea vastaus on sik-sak-neuletta!

Viime vuonna aloitin virkkaamisen ja neulomisen opettelun. Kouluaikojen jälkeen en ole puikkoja tai virkkuukoukkua käyttänyt, joten lähes alkeista oli lähdettävä liikkeelle. Juuri ja juuri muistin, miten silmukat luodaan ja miten oikeat ja nurjat silmukat neulotaan, mutta kaikki muu olikin sitten uutta ja ihmeellistä.
Neuloin syksyn ja talven aikana lukuisan määrän peruspipoja ja kaulureita. Osa onnistui aika hyvin, osa vähemmän hyvin, mutta tulipa harjoiteltua.

Tänä syksynä halusin sitten kokeilla ja opetella jotain uutta.
Näin Novitan lehdessä hauskan näköistä sik-sak-kuviota, jota oli käytetty pipossa, villasukissa ja lapasissa/kynsikkäissä. Sik-sak-kuvio syntyy alussa kerrotun ohjeen mukaisesti. Ei kuulostanut kovin vaikealta, joten päätin yrittää.

Mallineuleiden värit olivat nekin mieleiset, joten hankin saman väriset langat omiin asusteisiinkin eli Novitan vaaleanpunasävyistä Raita-lankaa ja tummanharmaata yksiväristä 7-veljestä.Ensin neuloin pipon. Loppujen lopuksi se onnistui yllättävän hyvin, vaikka haasteita riitti. Ohjeen mukaisesti pipo kudotaan sukkapuikoilla. Jokaisella puikolla on viimeinen silmukka mallineuleen mukaisesti langankierto. Minun oli aloittelijana todella vaikeata saada langankiertosilmukka pysymään puikoilla. Silmukka putosi huomaamattani ja kuvio meni sitten väärin ja jouduin purkamaan neulosta useaan kertaan. Loppujen lopuksi vaihdoin kutimen pyöröpuikoille ja sitten homma alkoi sujua paremmin.

Pipon jälkeen neuloin villasukan ohjetta käyttäen lyhyet säärystimet. Niiden kutominen onnistui sukkapuikkoillakin, sillä silmukkamäärä per puikko oli huomattavasti pienempi.Pipo tarvitsi tietenkin seuraksi kaulaliinan, joten sekin oli tehtävä. Parimetrisen kaulaliinan neuloin suurimmaksi osaksi yksiväriseksi käyttäen helmineuletta. Ainoastaan kaulaliinan molemmat päät kudoin sik-sak-neuletta. Käytän liinaa suurimmaksi osaksi kiedottuna kaulan ympäri kokonaan ja neulos jää hupun alle eikä kuvio näy.Lehdessä oli ohjeet myös lapasten ja kynsikkäiden tekoon. Niitä en alunperin aikonut tehdä, mutta kun eilen koekäytin uudet asusteeni, totesin, että jotain puuttuu. Aloitinkin kynsikkäiden kutomisen heti illalla tv:tä katsellessa. Huh - saapa nähdä, miten peukalokiila onnistuu.

Jos haluat nähdä, miltä neulomukset näyttävät takin kanssa, käy vilkaisemassa kuvia Style and Jewels -blogissani täällä KLIK.


PS. Tällainen silmukkastoppari on tosi kätevä. Silmukat eivät putoile puikoilta keskeneräistä kudinta säilyttäessä.Hyvää viikon jatkoa!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti