Eilen hyödynsin viimeisetkin jouluruokien tähteet ja valmistin sosekeiton, johon käytin jäljelle jääneen rosollin. Valmistan rosollin aina ilman silliä, joten se sopii mainiosti keiton raaka-aineeksi.
Pidän tosi paljon kasvis- ja juuressosekeitoista ja valmistan niitä aika usein. Tajusin kuitenkin vasta viime vuonna ensimmäisen kerran hyödyntää keittoon rosollin jämät.
Porkkanaa, perunaa, omenaa, punajuurta ja
maustekurkkua, niistä on meidän perheen rosolli tehty. Sipulin ja sillin jokainen voi lisätä annokseensa, jos haluaa.
Rosollia ei ollut jäljellä kuin noin pari-kolmesataa grammaa, mutta pakastimesta löytyi täydennykseksi juuressuikalepussi. Keitin juuressuikaleita pienessä määrässä kasvislientä hetken aikaa ja lisäsin joukkoon rosollin sekä pari pientä keitettyä perunaa (nekin tähteitä edellispäivältä).
Soseutin juurekset sauvasekoittimella ja lisäsin tilkan kermaa, muutaman nokareen sulatejuustoa sekä mustapippuria.
Vielä tilkka vettä notkistamiseksi, pinnalle persiljasilppua ja keitto oli valmista! Eikä aikaa mennyt kuin reilut 10 minuuttia.
Keitto oli täydellistä smetanan kanssa (maistoin Puuhiksen lautaselta!!!), mutta melkein yhtä maukasta - ja sopivampaa mun joulun jälkeisille kiloille - se oli raejuuston kera.
Omena ja maustekurkku antavat pikantin lisämaun. Täytyypä muistaa käyttää niitä muulloinkin sosekeiton aineksina.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti