lauantai 28. joulukuuta 2013

Kylmäsavulohta ja tuorepastaa

Joulu on vietetty ja nyt on aika käyttää viimeiset jouluruokien tähteet hyväksi, mikäli niitä jäi. Me söimme tämän vuoden viimeinen varsinaisen jouluaterian tapaninpäivänä ja tuolloin saatiin kinkku ja laatikot hyvin hupenemaan. Sen sijaan jäljelle jäi hieman graavilohta sekä kylmäsavulohta, joista valmistin eilen herkullisen lohipastan.

Alkuperäisen ohjeen olen löytänyt jo parikymmentä vuotta sitten Barillan ohjekirjasesta ja muokkasin reseptin mieleisekseni. Ruoka on nopea ja helppo valmistaa ja sopii niin alku- kuin pääruuaksikin. Valmistan pastakastikkeen yleensä kylmäsavu(kirjo)lohesta, mutta osan siitä voi korvata myös graavilohella, kuten tein eilen. Kylmäsavulohi ja kerma luovat niin maukkaan makuyhdistelmän, että kastike ei kaipaa edes valkosipulia, jota yleensä aina lisään pastakastikkeeseen.

Ainekset
alkuruuaksi 5-6 hlölle, pääruuaksi 3-4 hlölle

200-300 g kylmäsavulohta (tai kylmäsavulohta ja graavilohta)
3-4 dl kuohukermaa
4-5 rkl hienonnettua tilliä
(2-3 rkl hienonnettua ruohosipulia)
100 g muikun tai siian mätiä
mustapippuria
suolaa tarvittaessa

Tagliatelle tai fettuccine tuorepastaa
-----

Anna kerman kiehua hiljalleen muutaman minuutin ajan pinnoitetussa kattilassa ja suikaloi sillä aikaa lohi sekä silppua tilli ja ruohosipuli.


Kylmäsavulohta oli 150 grammaa ja graavilohta vajaa 100g


Eilen käytin ainoastaan tilliä
Lisää kiehuvan kerman joukkoon lohi sekä suurin osa tillistä ja ruohosipulista. Mausta oman makusi mukaan mustapippurilla.
Anna jälleen kiehua hetken aikaa ja tarkista maku. Lisää suola vasta tässä vaiheessa, jos kastike vaatii sitä.


Keitä tuorepasta ohjeen mukaisesti, jonka jälkeen valute se. Kaada kastike pastan päälle ja sekoita hyvin. Ripottele päälle loput tillistä ja ruohosipulista ja lisää päällimmäiseksi mäti.
Tarjoa heti hyvän valkoviinin kera.Buon appetito!

Huomenna hyötykäyttöön rosollin jämät. Joko teillä on kaikki jouluruuat syöty tai jatkojalostettu?

Hauskaa viikonloppua!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti