lauantai 5. heinäkuuta 2014

Kesäkukkajuttuja mökillä

Blogissa on ollut pari kuukautta hiljaiseloa, mutta nyt on korkea aika jatkaa epäsäännöllisen säännöllisiä päivityksiä. Heinäkuussa vietämme paljon aikaa mökillä ja siellä tulee kokeiltua erilaisia askartelu- ja kädentaitotöitä, tuunailuja sekä korjaus- ja remonttihommia. Näitä kokeiluja ja tekeleitä kuvaan ja kuvailen kesän mittaan teillekin.

Muutama sananen taustatiedoksi lomapaikastamme. Vaikka puhunkin "mökistä" ja "mökki"elämästä, vapaa-ajanpaikka koostuu laajemmasta kokonaisuudesta. Vanhan maatilan avaraan pihapiiriin kuuluu asuintalo (päätalo, joksi sitä kutsun), vanha talo (joka ei ole vuosikausiin ollut asuttavassa kunnossa, vaan toimii tavaravarastona ja ehtymämättömänä lähteenä askartelumateriaalien löydöille), kolmikammarinen  aitta (vastaavanlainen aarreaitta vanhoine tavaroineen) sekä iso tallirakennus.
Parin sadan metrin päässä päätilasta sijaitsee mökkini, jonka kauniita järvimaisemia onkin tullut esitettyä jo useamminkin kerran toisessa blogissani.

Keväisin ja syksyisin vietämme viikonloppuja ja vapaa-aikaa majoittuen päätaloon, mutta kun sää lämpenee, muutamme rantamökkiini ja jätämme päätalon enimmäkseen muun perheen ja lähisuvun käyttöön. Olosuhteet ja puitteet ovat mökissä alkeellisemmat, mutta monet ranta-asumiseen liittyvät mukavat asiat painavat vaakakupissa niin paljon enemmän, että kesään kuuluvasta mökkimajoittumisesta en hevin luovu.Tykkään puutarhatöistä, mutta mikään himopuutarhuri en ole. Osaaminen, taidot ja tiedot eikä myöskään halu eivät riitä jatkuvaan puutarhassa mylläämiseen. Innostuspiikkejä toki välillä saan ja silloin saavat kyytiä vaikka marjapensaiden rikkaruohot tai syreenin kuivat oksat. Mutta noin yleisesti ottaen jätän mielelläni kitkemiset ja muut puutarhatyöt pääosin muille ja itse keskityn mieluummin vaikkapa ruukkuasetelmien tekemiseen.

Mökin terassi on hyvin varjoisa ja ainoastaan ilta-auringon säteet hetken aikaa osuvat siihen. Amppelissa ja ruukuissa ei siten monikaan kukka menesty. Ahkeraliisan ja verenpisaran olen todennut viihtyvän kuitenkin erinomaisesti, joten niitä istutin tänäkin vuonna amppeliin. Laitoin amppelikukat ruukkuun noin kuukausi sitten ja aika hyvin ne ovat alkaneet kasvaa ja kukkia viileästä alkukesästä huolimatta.
Näin muutama vuosi sitten jossain sisustus- tai puutarhalehdessä kuvan, jossa vanha polkupyörä toimi kukkatelineenä. Ajatus jäi itämään ja viime viikolla toteutin saman idean mökillä. Puuvajastamme löysin ruostuneen pyörän ja sijoitin sen koivun juurelle.
Tarakalle kiinnitin vanhan punakeltasävyisen kattilan, jonka iloinen väritys vaati mielestäni ehdottomasti punaiset kukat!Koriin istutin pinkin koristetupakan seuraksi pinkkejä ja vaaleanpunaisia petunioita. Mustaan pataan puolestaan petunioita ja ahkeraliisoja. Ahkeraliisan taimissa ei ollut edes nuppuja, joten kukkien väri on toistaiseksi mysteeri.
Näin vanha pyörä sai uuden elämän ajanpatinoiman puuveneen vieressä.


Pihaan kaivonkannen päälle sijoitan joka kesä suuren padan. Istutan siihen helppohoitoisia kukkia, jotka tulevat toimeen, vaikka kasteluväli saattaa venyä meidän poissaolomme vuoksi. Samettikukat eivät ole niitä kaikista mieluisimpia kesäkukkia, mutta pataan ne sopivat hienosti. Viime kesänä kukat olivat kirkkaan keltaisia, tänä vuonna väritys näyttää olevan punaruskean kirjava. Taimia ostaessa en tiennyt näidenkään väriä vaan sävy paljastui vasta viikko sitten. Pihlajan juurelle, puuvajasta löytyneen kannon kappaleen päälle, sijoitin myös vanhan kuluneen korin ja varjoisan paikan vuoksi istutin siihen ahkeraliisoja.


Keväällä olin laittanut gladioluksen mukuloita esikasvatukseen ruukkuihin ja kun kerrankin ne kaikki lähtivät kasvamaan, taimia riitti niin kotipihan ruukkuihin kuin maallekin. Gladiolus- ja ahkeraliisakorit sijoitin päätalon pihalle syreenipensaan kupeeseen.
Toivottavasti gladiolukset kukkivat loppukesästä yhtä komeasti kuin mukulapaketin kuvassa ja juurelle istutetut ahkeraliisat jaksavat kasvaa. Ne nimittäin olivat aika surkeassa kunnossa, kun keskiviikkona lähdimme maalta. Toivottavasti alkavat helteet saavat kukat rehoittamaan.
Me lähdemme takaisin mökille jatkamaan loman viettoa sekä kesäprojekteja ja -puuhailuja.
Kukoistavaa viikonloppua!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti