maanantai 7. heinäkuuta 2014

Savustettua kesäherkkua
Eilen herkuttelimme aidolla kesäruualla eli savukalalla ja varhaisperunoilla vihannespaistoksen ja tartarkastikkeen kera.

Mökille lähtiessä otin mukaani pakastimesta kuhan, jonka äitini ja hänen miehensä olivat pyytäneet kolmisen viikkoa sitten. 
Kala sai rauhassa sulaa vuorokauden verran ennen eilistä valmistusta. Savustuslaatikon hankimme jo viime vuonna loppukesästä, mutta ehdimme kokeilla sen käyttöä vain pari kertaa. Kalan savustaminen on siis meille vielä aika uutta puuhaa ja vähän jännitti etukäteen, onnistummeko kypsentämään sen sopivaksi.

Kala oli niin pitkä, että poistin siltä pään ja pyrstön, jotta se mahtui paremmin ritilälle. Tarkoituksena oli laittaa kala ennakkoon suolaveteen, mutta enhän muistanut sitä tehdä. No, saihan sen suolattua muutenkin. Savustus on Puuhiksen hommia ja loistavasti hän taas onnistui. Kuha oli juuri sopivan kypsää ja mehevää. Aika hyvin savustusaloittelijalta!

Vajaassa tunnissa ihan hyvä (väri)muutos

Näistä oli hyvä tartar tehty...
... ja näistä kasvispaistos
Kalan kypsymistä odotellessa, minä valmistin sen lisukkeeksi tartarkastikkeen sekä vihannespaistoksen. Paistoksen tein tätä ohjetta mukaillen, raaka-aineina oli nyt kukka- ja varhaiskaalia, paprikaa sekä kesäkurpitsaa. Lisäsin tällä kertaa parmesaania jo hautumisvaiheessa pannulle.

Kala-aterian viiniksi Puuhis oli valinnut Yalumban riesling valkoviinin, joka sopi erinomaisesti vaalean kotimaisen järvikalan seuraksi.
Kuha oli niin suuri, että kahteen pekkaan söimme siitä vain puolet. Loput kalasta nautimme tänään; kylmä savukalasalaatti oli hellepäivänä mitä mainion ateriavaihtoehto.

Savukala on hyvää milloin vain, mutta kesällä se maistuu kaikista parhaimmalta. Vai mitä?

Maukasta viikon jatkoa!

 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti