torstai 5. maaliskuuta 2015

Sitruunapasta ilmakuivatulla kinkulla




Maanantaina kokeilin jälleen yhtä some-hittireseptiä ja vuorossa oli tällä kertaa sitruunapasta. Kyseessä on yksinkertainen ruoka, johon ainekset löytyvät yleensä kotoa jo valmiiksi. Reseptejä löytyy vaikka kuinka paljon, minä käytin Hanna Gullichsenin ohjetta, johon lisäsin ilmakuivattua kinkkua (käytin Schwartzwaldin kinkkua, jossa on mukava savun maku).

Raaka-aineet ja ohje on Hanna Gullichsenin ohjeen mukainen, sinisellä italicilla omat kommenttini/muutokseni. 

Koska lisäsin ohjeeseen kinkkua, pastan nimi voisi oikeastaan olla

Tagliatelle al limone e prosciutto

250 g tuorepastaa
yhden sitruunan raastettu kuori ja 3 rkl sitruunanmehua
25 g voita
1 dl kuivaa valkoviiniä
muutama oksa timjamia (käytin kuivattua timjamia)
1,25 dl kuohukermaa (lorahti hieman enemmän)
50 g raastettua parmesaania (laitoin reilummin ja kaapista löytyi vain parmesan lastuja)
suolaa
mustapippuria

paketti Schwartzwaldin kinkkua
persiljaa



1. Täytä kattila vedellä ja laita se jo hellalle odottelemaan pastaa. Raasta parmesaani, mittaa valmiiksi voi, valkoviini ja kerma. Huuhdo sitruuna huolellisesti, raasta siitä kuori (varo raastamasta valkoista osaa, se on kitkerää).

2. Sulata voi paistinpannulla, lisää raastettu sitruunankuori ja sitruunanmehu, keitä minuutin verran. (25 g tuntuu aika isolta määrältä, seuraavan kerran kokeilen hieman vähämmällä).





3. Lisäsin tässä vaiheessa pannulle pilkotun ilmakuivatun kinkun ja annoin muhia hetken. Lisää pannulle viini ja nosta lämpöä, kiehauta jälleen minuutin verran.

4. Lisää kerma, sekoita tasaiseksi ja lisää joukkoon nippu timjaminoksia (tai kuivattua timjamia). Kiehauta ja anna pöhistä miedolla lämmöllä 5–7 minuuttia, kunnes kastike sakenee. Keitä tällä välin tuorepasta. Lisää kiehuvaan, suolattuun veteen tuorepasta ja anna kiehua pari minuuttia.



5. Ongi timjaminoksat pannulta pois, niitä ei enää tarvita. Mausta kastike suolalla ja reilulla mustapippurilla, lisää myös puolet raastetusta parmesaanista.


6. Valuta pasta ja nostele se pannulle kastikkeen joukkoon (tein toisin päin eli kaadoin kastikkeen pastan joukkoon kattilaan ja lisäsin sekaan silputtua persiljaa). Pyörittele kastike pastaan. 




7. Annostele lautasille, lisää annosten päälle loput parmesaanista ja halutessasi tuoreita, silputtuja yrttejä (esim. ruohosipulia tai lehtipersiljaa).


Viinin sijaan kermaa voi laittaa enemmän.

Kerrankin tein ruuan jotakuinkin ohjeen mukaisesti, jopa punnitsin voimäärän, jota en ikinä ennen ole tehnyt ruokaa laittaessa. Sainpahan siitä kuvan tähän...

Pasta oli todella herkullista, ja kun kaiken lisäksi se on erittäin helppo- ja nopeatekoinen, suosittelen lämpimästi sen kokeilemista. Minä ainakin teen uudemman kerran pikapuolin.

Buon Appetito!


 

2 kommenttia:

  1. Sorry...kirjoitusvirheet...tässä uudestaan...Pitipä käydä kurkkaamassa herkkupöytääsi...ja jään kyllä seuraaman sinua! Oli ihana tutustua, upea olet ja se sinulle tehty meikki Tiian bileissä...so cool!

    VastaaPoista