sunnuntai 29. maaliskuuta 2015

Frittata - italialainen versio avoimesta munakkaasta



Frittata on munakkaan tapainen italialainen ruokalaji, joka voidaan valmistaa ilman täytteitä tai vaihtoehtoisesti täytteenä voidaan käyttää melkein mitä tahansa eli kinkkua, juustoa, vihanneksia, yrttejä, sieniä tai jopa edelliseltä aterialta jääneitä perunoita tai pastaa.

Kätevimmin frittata valmistuu, kun sen tekee astiaan, jonka voi siirtää suoraan hellalta uuniin. Lisukkeet nimittäin kypsennetään liedellä, niiden päälle kaadetaan munamassa ja koko komeus siirretään uuniin kypsymään. Perinteinen valurautapannu on tähän tarkoitukseen paras valinta.

Hyvin usein näkee ohjeita, joissa on käytetty lisukkeena perunaa. Vaikka perunasta tykkäänkin, en oikein pidä siitä munakkaan joukossa. Niinpä käytin sen asemasta kesäkurpitsaa, joka sopikin hienosti korvikkeeksi. Uunin lämmössä kesäkurpitsa kypsyi ihanan pehmeäksi.

6 kananmunaa
1 dl kermaa
kesäkurpitsaa (sen verran, että pannun pohja peittyy siivuilla)
2 tomaattia viipaleina
paprikaa
kourallinen babypinaattia
muutama herneenverso
persiljaa
parmesaania
suolaa
mustapippuria



1. Leikkaa kesäkurpitsa n. puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi ja "itketä" ne: levitä siivut talouspaperin päälle ja ripottele pinnalle suolaa. Odota, kunnes neste pisaroi viipaleiden pinnalla eli ne alkavat itkeä. Pyyhi neste pois tai huuhtele ja kuivaa viipaleet.

2. Leikkaa paprika kuutioiksi, paista niitä hetki pannulla ja nosta sivuun odottamaan.

3. Paista kesäkurpitsasiivut molemmin puolin ja lado sen jälkeen kerroksittain niiden päälle paprikat sekä silputut herneenversot, babypinaatti ja persilja. Lisää lopuksi päällimmäiseksi tomaattisiivut.


4. Sekoita keskenään kananmunat, kerma, juusto ja lisää joukkoon hieman suolaa ja mustapippuria. Kaada seos pannulle kasvisten päälle, nosta pannu 175-asteiseen uuniin ja anna kypsyä 20-25 minuuttia. Ota frittata pois uunista heti, kun se näyttää hyytyneen kauttaaltaan, jotta munakas pysyy kuohkeana ja mehevänä.




5. Anna frittatan jäähtyä hetken aikaa ja leikkaa se annospaloiksi. Parhaimmalta munakas maistuu lämpimänä, mutta se soveltuu mainiosti myös nautittavaksi jäähtyneenä salaatin kera. 




4 kommenttia:

  1. Mielettömän hyvän näköistä, ehdottomasti lähtee testiin! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa ehdottomasti kokeilla. Helppo, nopea ja maukas.

      Poista
  2. Onpa kaunis frittata...alkoikin tekemään mieli grillattua kesäkurpitsaa! Pääsiäiseksi suunnittelemmekin jo grillauksia ulkona, mutta sääennusteet (tuulee ja sataa koko maassa...; ( ) varmasti pitävät meidät sisätiloissa...Mukavaa pääsiäisviikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pääsiäisgrillaus taitaa tänä vuonna jäädä, viime vuonna mekin aloitimme grillikauden pääsiäisenä. No, voihan sitä lohduttautua, että tuolloin pääsiäinen oli pari viikkoa myöhemmin. Ehkäpä tänä vuonnakin pääsemme samoihin aikoin huhtikuuta grillailemaan.

      Poista