torstai 19. toukokuuta 2016

Samettinen parsakeitto





Parsakausi jatkuu edelleen ja vaikka olen valmistanut tätä kevätherkkua jo lukuisat kerrat viime viikkojen aikana, makuun en ole vieläkään kyllästynyt. Useimmiten olen keittänyt parsat tai tarjonnut ne ilmakuivattuun kinkkuun käärittynä ja parmesaanilla kuorrutettuna herkkuna hollandaisekastikkeen kera. Vaihteeksi valmistin parsanipusta keiton. Ja vaikka tuntuu itsekehulta, niin pakko on myöntää, että soppa oli taivaallisen hyvää. Kevyesti vaahdotettu kerma tekee keitosta samettisen pehmeän.
Keiton lisukkeeseen sain vinkin Etiketti-lehden ohjeesta, mutta keitto on maittavaa ihan sellaisenaankin. Reseptin valkoviinin voit halutessasi korvata puolikkaan sitruunan mehulla.




Aineet keittoon

nippu (500 g) vihreää parsaa
2 salottisipulia
1 pieni valkosipulinkynsi
2 rkl voita
6 dl kasvislientä
2 dl kuohukermaa
1 dl valkoviiniä (tai puolikkaan sitruuna mehu)
0,5 tl sokeria
(suolaa)
mustapippuria



Lisukkeeseen

4 siivua ilmakuivattua kinkkua
40 g parmesaania
6 parsanuppua
ripaus suolaa




Ohje

Huuhtele parsat ja napsaise tai leikkaa parsan tyvestä puiseva pala pois. Kuori tangot ja pilko ne parin sentin mittaisiksi paloiksi. Jätä muutama nuppu koristeeksi.

Kuori sipulit sekä valkosipulinkynsi ja pilko ne hienoksi. Sulata kattilassa voi ja lisää sipulimurskat. Kuullota niitä hetki ja lisää parsapalat. Kuullota myös parsoja hetki, mutta varo, etteivät ne paahdu, muuten maku muuttuu tunkkaiseksi. Lisää kasvisliemi ja hauduta 10-15 minuuttia kunnes parsat ovat pehmeitä.

Valmista sillä aikaa lisuke. Raasta parmesaani lastuiksi ja levitä lastut pinnoitetulle paistinpannulle. Kuumenna sekoittamatta, kunnes juusto on sulanut ja saanut hieman väriä. Anna levyn jäätyä ja murustele se rapeiksi lastuiksi.



Suikaloi ilmakuivattu kinkku, paista nopeasti rapsakaksi ja anna jäähtyä. Halkaise parsanuput ja paahda ne pannulla. Voit lisätä päälle hieman suolaa.

Soseuta keitto sauvasekoittimella, lisää valkoviini, ripaus sokeria sekä pari kierrosta mustapippuria myllystä. Vaahdota kerma kevyesti, kääntele varovasti keittoon ja kuumenna.

Tarjoa parmesaani- ja kinkkulastut sekä parsanuput erillisissä kipoissa tai koristele keittoannokset niillä valmiiksi. 



Seuraavaksi voisinkin kokeilla reseptiä valmistettuna luonnon omasta trendiherkusta, maitohorsman versoista.
 
Maukasta kevätviikkoa!

3 kommenttia:

  1. Nam nyt on niin täydellisen hyvä keitto, että oksat pois! Aurinkoa viikkoon Belladonna <3

    VastaaPoista
  2. Kuulostaa täydelliseltä!
    Olen vasta tänä keväänä ekan kerran valmistanut parsaa ylipäätään yhtään millään tavalla, mutta keittoa en ole tehnyt. Nyt saatan kyllä kokeilla. Mutta valkoviini saattaa kyllä mennä heti kuormasta kokin kurkusta alas :D

    Maitohorsman versot kuulostaa mielenkiintoiselta. itse vasta Vuohenputkia kokeilin ja se on ensimmäinen, mitä olen suoraan luonnosta hyödyntänyt. Siis sellanen, mitä villinä kasvaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, varaudupa valmiiksi sitruunalla, jos valkkaria ei riitä ruokaan asti. Mulla on vuohenputket vielä kokeilematta, mutta aion kokeilla.

      Poista