sunnuntai 9. helmikuuta 2014

Lasitöitä

Onko teistä kukaan kokeillut lasitöiden tekoa?
Minä osallistuin ensimmäisen kerran vuosi sitten kurssille, jossa valmistettiin koriste-esineitä ja riipuksia lasinsulatustekniikalla. Syksyn kurssille en valitettavasti päässyt, mutta onneksi tammikuun alussa mahduin taas ryhmään mukaan.Ennen viime vuoden kurssia minulla ei ollut aikaisempaa kokemusta minkäänlaisista lasitöistä tai lasin käsittelystä, joten harjoittelu alkoi alkeista eli lasinleikkauksen opettelulla. Koska helpointa on tehdä suoria leikkausviivoja, lähes kaikki tekemäni koristeet ja riipukset ovat kulmikkaita.


Tammikuun ensimmäisellä kurssikerralla verryttelin lasinleikkaustaitojani ja valmistin peilin kehykset, johon käytin pitkiä suorakaiteen muotoisia paloja.
Lasitöihin käytetään yleensä 2-4 kerrosta 1-3 mm paksuisia lasikappaleita. Peilinkehyksissä alempi kerros on valkoista yksiväristä lasia ja sen päällä kirkas lasi mustin koristein. Ihan kivat niistä tuli paitsi, että unohdin laittaa ripustuskoukun lasikerrosten väliin. Se täytyy nyt sitten liimata kehykseen jälkikäteen.
Lasityöt poltetaan erittäin korkeassa lämpötilassa sulatusuunissa ja koska erityyppisillä laseilla on erilaiset sulamislämpötilat (esim. ikkunalasi vaatii kovemman lämpötilan kuin sulatuslasi), on kaikkien osallistujien käytettävä samanmerkkistä lasia töissään. Meidän kurssillamme lasityöt tehdään Bullseye-sulatuslasista, jonka valikoimissa on lukuisia värivaihtoehtoja ja lisäksi värejä on saatavilla läpikuultavista peittäviin sävyihin.

Lasi on monipuolinen ja yllätyksellinen materiaali ja koskaan ei tiedä, miten se käyttäytyy sulaessaan usean sadan asteen kuumuudessa. Joskus esineet eivät sula kunnolla ensimmäisellä polttokerralla ja ne pitää polttaa uudelleen, joskus taas värit sekoittuvat odottamattomalla tavalla. Lasitöistä voi sanoa, että jokainen koru tai koriste-esine on todellakin yksilöllinen kappale.
Myös värit tuovat välillä yllätyksiä: vaaleanpunaiseksi luulemani väri olikin sulatuksen jälkeen viininpunainen ja oranssinkeltainen lasi muuttui sulatusuunissa kauniin punaiseksi (kaikki kuvien punaiset työt on tehty tästä lasista).Vaikka olen pääasiassa tehnyt neliön tai suorakaiteen muotoisia koriste-esineitä, niihin on saanut vaihtelua värivaihtoehtojen lisäksi myös erilaisilla koristeilla. Tein mm. ikkunariipuksia, joihin käytin hopea- ja kultavärillä maalattuja puiden ja pensaiden lehtiä. Maalatut lehdet näyttävät sulaneen lasin sisällä kauniilta.
Nämä kuvat ovat esimerkkejä viime kurssin aikaansaannoksistani. Esittelen tämän kevään tuotoksiani sitä mukaa, kun niitä valmistuu.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti