lauantai 24. tammikuuta 2015

Juusto-paahtoleipärullat


Löysin pari päivää sitten todella helpon, mutta herkullisen kuuloisen ohjeen paahtoleipärullien tekemiseen. Ohjetta piti kokeilla heti tänään ja kokeilu kannatti. Aamiaisen lisukkeeksi valmistui kädenkäänteessä tuttuakin tutumpi paahtoleipä + juusto -yhdistelmä uudella tapaa valmistettuna. Ruokaisamman niistä saa lisäämällä juuston lisäksi viipaleen kinkkua.

Leikkaa paahtoleivistä reunat ja kauli ne litteäksi.


Laita jokaiselle leivälle juustoviipale. Mikä tahansa hyvin sulava juusto sopii, minä käytin sulatejuustoviipaleita. Kääri leivät löyhälle rullalle.



Paista rullia muutama minuutti öljy-voiseoksessa ja kääntele niitä paistamisen aikana. Rullat ovat valmiit, kun ne ovat kauniin ruskeat ja juusto on sulanut.



Nams! Näitä olisi voinut syödä vaikka kuinka monta!






tiistai 6. tammikuuta 2015

Paahdettu punajuurikeitto ja vuohenjuustomousse






Pakkaspäivän kävelyretken jälkeen kuuma keitto maistuu taivaalliselta. Tänään nautimme vuohenjuustolla höystettyä punajuurikeittoa, jonka lisäksi tein chevremoussen vahvistamaan vuohenjuustoaromeja.

Tässä ohjeet, jonka mukaan valmistin keiton tänään. Yleensä keitän juurekset, mutta nyt oli kiva kokeilla niitä paahdettuna.

PAAHDETTU PUNAJUURIKEITTO

1 kg punajuuria
2 kpl jauhoisia perunoita
1 iso sipuli
2 valkosipulinkynttä
2-3 rkl öljyä
timjamia

8-10 dl vettä
2 kasvisliemikuutiota (tai vastaava määrä fondia)
100 g vuohenjuustoa 
mustapippuria
1 dl kermaa 
suolaa (tai Aromattia tai Herbamarea)
(balsamicoa)

Kuori ja lohko punajuuret, perunat, sipuli ja valkosipulinkynnet ja laita ne laakeaan uunivuokaan. Pirskottele päälle oliiviöljy sekä lisää timjamia. Kääntele kasvispaloja, jotta ne maustuvat joka puolelta ja paahda niitä 225 asteessa noin tunti tai kunnes punajuuri on pehmeää. Kääntele muutaman kerran paahtamisen aikana.


Laita pehmenneet kasvikset kattilaan, lisää reilu puolet vedestä ja kasvisliemikuutiot sekä vuohenjuusto. Anna kiehua sen aikaa, että juusto on sulanut.


Soseuta keitto sauvasekoittimella (tai monitoimikoneessa). Kuumenna keitto uudelleen, lisää loput vesimäärästä, kerma, hieman mustapippuria sekä tarvittaessa suolaa. Mikäli keitto tuntuu liian sakealta, lisää vettä. Muutama balsamico-suihkaus antaa miellyttävän lisämaun.
Silppua pinnalle persiljaa ja tarjoa höyryävä keitto vuohenjuustomoussen kanssa.

Ohjeissa puhutaan aina "samettisen pehmeästä" keitosta. Omani ei ihan sitä ollut, vaan siihen jäi sauvausekoittimen jäljiltä pieniä punajuuren hippuja. Kypsän pehmeinä ne toivat kuitenkin mukavaa suutuntumaa. Keitto oli muuten paljon parempaa, miltä se kattilassa näyttää.



VUOHENJUUSTOMOUSSE

n. 1 dl kuohukermaa
140 g pehmeää vuohenjuustoa
1 valkosipulinkynsi
vajaa 1 rkl oliiviöljyä
1 tl sitruunamehua
ripaus suolaa ja mustapippuria

Vatkaa kuohukerma löysähköksi vaahdoksi. Lisää joukkoon vuodenjuusto, hiennonnettu valkosipulinkynsi sekä muut mausteet. Laita jääkaappiin maustumaan keiton valmistumisen ajaksi.



Kerma laimentaa vuohenjuuston makua. Koska tällä kertaa käyttämäni juusto oli melko mietoa, vaahdotin kermaa vain noin desin. Vahvemman makuisen vuohenjuuston kanssa olen käyttänyt kermaa parin desin verran.